Hopp til innholdet

Gastrointestinal trakt (GI)

Inntak, spalting og opptak av medisiner er avhengig av en rekke prosesser i mage-tarm-kanalen. Ved PS kan det oppstå forstyrrelser hele veien fra munn og svelg og ned til endetarmen.

Munn og svelg

Noen pasienter får munnen full av spytt og det kan være vanskelig å svelge tabletter. Behandlingen består i å redusere spyttproduksjonen. Fortrinnsvis bør man forsøke å tilpasse den dopaminerge behandlingen. Dersom dette ikke har tilstrekkelig effekt, kan man sette Botox i spyttkjertelen for å lamme denne.

Dersom du vil lære mer om svelgevansker (dysfagi), kan du ta dette E-læringsprogrammet.

Ved enkle svelgevanskene kan det hjelpe å spise når man har god effekt av medisinene. Medisinen bør inntas med noe som smører svelget, for eksempel yoghurt eller syltetøy. Ved moderate svelgevansker bør medisiner bare tas under tilsyn. Ved alvorlige svelgevansker kan ikke tabletter tilføres via munnen, men må gis med sonde.

Logoped kan være til hjelp ved svelgevansker.

Mage og tarm

Det autonome nervesystemet er påvirket ved PS og fører til endringer i den naturlige tarmperistaltikken (tarmbevegelsene). Innholdet i mage/tarm kan bli værende lenger enn normalt før det transporteres videre, noe som reduserer eller forsinker opptaket av medisiner fra tarmen. Når medisineffekten uteblir vil pasienten ofte ta en ny dose og konsekvensen kan bli overdosering.

Mange PS-pasienten blir obstipert. Les mer >>>